INO. FUDBAL

Da li znate ko je skaut koji je otkrio Neymara, Ronalda , Davida Luiza i Kevina De Brujnea

Nakon uspješne karijere igrača i menadžera u Holandiji , de Visser je bio primoran da se prijevremeno povuče zbog problema sa srcem i počinje njegov skauting talentovanih fudbalera na planeti . Ruski milijarder Abramovič bio je toliko impresioniran njegovom sposobnošću da otkrije top talente da je angažovao de Vissera kao svog ličnog skauta. Visser ima sada 87 godina ali još putuje , gleda utakmice i treninge.


Prvi igrač kojeg je Piet de Visser otkrio bio je Ronaldo, kojeg je ubrzo doveo u PSV za koji je skautirao u tom periodu.

De Visser je otišao u Saskatchewan u Kanadi da gleda omladinski turnir i tamo je ugledao 15-godišnjeg Brazilca – Ronalda. “On (Ronaldo) je bio fenomenalan , primao je loptu i dribalao u pokretu , kreirao asistencije i šanse za svoje saigrače, nisam vjerovao da sam našao takvog dragulja u tom uzrastu “.


Kevina De Bruynea je Čelzi preporučio Piet de Visser.

“Jedan od mojih najboljih skautinga ikad, Kevin De Bruyne, došao je u prvi tim KRC Genk iz omladinskog tima . I od prvog dodira lopte, kada sam ga ugledao bio sam fasciniran sa njim , rodjeni pobjednik , njegova rješenja , lijeva ili desna noga nebitno . “On ima skoro ocjenu 10. A ja nikad ne dajem 10.”


Holanđanin odgovoran za pažnju fudbalskog svijeta na Neymara.

De Visser je skautirao napadača PSŽ-a kada je imao samo 15 godina i odmah je proglašen za superzvijezdu.


De Visser je nevjerovatno pronašao 20-godišnjeg Davida Luiza dok je igrao u brazilskoj trećoj ligi za Vitoriju.


Piet de Visser je doveo Ruuda van Nistelrooya u PSV-u

Skautirao sam ga i doveo ga u PSV. Ali u početku ga nisu željeli”, rekao je de Visser.“On (Nistelrooy) nije znao, ali sam mislio da bi mogao biti sjajan igrač. Na kraju su ga prihvatili u PSV i prodali su ga za velike pare Mančester junajtedu. Uvijek je davao golove, bio je jedan od najvećih napadača.”


Koja su pravila kojih se drži De Visser u skautiranju ?

  1. “Skauting fudbalera je veoma težak posao, nastavak karijere i dostignuća zavise od igrača , samo je imao sreće da je prepoznat kao talenat u nekom trenutku .
  2. „Vidim igru. Morate se koncentrirati na svaku akciju igrača”
  3. „Volim da saznam mentalitet igrača. Zato ne idem samo na utakmice, idem i na treninge.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *